Συνεχώς το web design εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Η κατασκευή και η σχεδίαση ιστοσελίδας μετατρέπεται σε τέχνη. Έπειτα από έρευνα σας παρουσιάζουμε τις δημοφιλέστερες τάσεις για την κατασκευή και την σχεδίαση ιστοσελίδων (web design) για το 2015.

 

 1. Responsive Design

Με την τεχνολογία να εξελίσσεται υπάρχουν διάφορες φορητές συσκευές που έχουν την δυνατότητα πλοήγησης στον παγκόσμιο ιστό. Έτσι κατά την κατασκευή της ιστοσελίδας θα πρέπει να διασφαλιστεί η συμβατότητα με όλες τις συσκευές που μπορεί να έχουν πρόσβαση στη σελίδα μας (κινητά, tablets κτλ).

 

 1. Τυπογραφία

Το 2014 η τυπογραφία έπαιξε μεγάλο ρόλο στο web design, και θα συνεχίζει να παίζει και το 2015. Όμορφες σχεδιαστικά και μεγάλες σε μέγεθος γραμματοσειρές είναι μια από τις νέες τάσεις κατά την σχεδίαση ιστοσελίδας.

 

 1. Μεγάλες background φωτογραφίες και βίντεο.

Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Οι μεγάλες background φωτογραφίες έχουν επιστρέψει δυναμικά. Οι σχεδιαστές προτιμούν την επαγγελματική φωτογράφιση μεγάλης ανάλυσης, που γίνεται ειδικά για την ιστοσελίδα και την προώθησή αυτής. Πάνω από τις εικόνες βρίσκεται και το απαραίτητο βασικό κείμενο που δίνει στον επισκέπτη την βασική ιδέα τις σελίδας.

 

 1. One page ιστοσελίδες

Στις ιστοσελίδες αυτές όλο το περιεχόμενο βρίσκεται σε μια σελίδα η οποία διαχωρίζεται κατά μήκος ανάλογα με το περιεχόμενο που εμφανίζεται.Παρέχουν ευκολότερη πλοήγηση στην ιστοσελίδα ειδικά σε όσους έχουν πρόσβαση μέσω φορητής συσκευής (κινητό, tablet κλπ)

 

 1. Αφήγηση και αλληλεπίδραση

Το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας είναι πολύ σημαντικό, εξίσου σημαντικό όμως είναι να μπορεί να παρουσιαστεί σαν ιστορία. Στην εξέλιξη αυτή βοηθάνε ιδιαίτερα και οι one page ιστοσελίδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Space Needle που παρουσιάζει τα δεδομένα με όμορφο τρόπο, μέσω μιας ιστορίας και γραφικών.

 

 1. Scroll , scroll, scroll

Οι περισσότερες νέες ιστοσελίδες που κατασκευάζονται είναι πολύ μεγαλύτερες σε μήκος. Καθώς οι φορητές συσκευές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, είναι πιο απλό για τους χρήστες να δουν την σελίδα με scroll από το να κλικάρουν συνεχώς!
Η τακτική αυτή έχει διάφορα πλεονεκτήματα όπως:

 • Δεν απαιτεί το bandwidth που συνήθως χρειάζονται οι ιστοσελίδες στις οποίες ο επισκέπτης αναγκάζεται να κλικάρει.
 • Είναι πιο εύκολες και λειτουργικές στην πλοήγηση (απαιτείται μόνο scroll down & up )

 

 1. Flat Design

Το Flat Design είναι απλό και ξεκάθαρο. Προσδίδει την αίσθηση της κίνησης και διεγείρει τη φαντασία. To flat design ήρθε στα τέλη του 2013 για να εκθρονίσει από τον θρόνο τον προκάτοχό του, τον ρεαλισμό. Μετά το flat design περάσαμε στο Material Design, το οποίο ουσιαστικά πρόκειται για την απεικόνιση ενός τρισδιάστατου αντικειμένου σε δύο διαστάσεις.

 

 1. Κρυμμένα κεντρικά μενού

Το 2015 περιμένουμε να δούμε περισσότερες ιστοσελίδες να κρατούν κρυφό το κεντρικό μενού, ώστε όταν θελήσει ο επισκέπτης να κλικάρει στο εικονίδιο και να δει το μενού. Αυτό διευκολύνει περισσότερο τους επισκέπτες που βλέπουν τις ιστοσελίδες μέσω φορητών συσκευών.

 

 1. Ghost Buttons

Υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς τάσεις για το 2014 και παραμένει και το 2015. Τα κουμπί – φάντασμα είναι ένα κουμπί το οποίο δεν είναι εμφανές με την πρώτη ματιά ότι είναι κουμπί. Ο σχεδιασμός του είναι απλός, συνήθως αποτελείται από το επεξηγηματικό κείμενο και ένα βασικό γεωμετρικό σχήμα χωρίς background.

 

 1. Στυλ Kάρτα (Card design)

Aν και δεν πρόκειται για νέα εμφάνιση στον κόσμο του web design, συνεχίζει να παραμένει στις νέες τάσεις λόγω λειτουργικότητας. Το Card Design προτιμάται από τους σχεδιαστές για ιστοσελίδες που στην ίδια σελίδα θέλουν να παρουσιάσουν πάρα πολλά θέματα με μια όμορφη ομαδοποίηση των θεματικών ομάδων. (βλ. Pinterest)

Οι περισσότερες τάσεις στο web design έχουν διαμορφωθεί με βάση την ανάγκη να γίνουν οι ιστοσελίδες πιο γρήγορες και να απαιτούν λιγότερο bandwidth ώστε να διευκολύνουν περισσότερο τους επισκέπτες που χρησιμοποιούν φορητές συσκευές.

Αναμένουμε με αγωνιά τις επόμενες αλλαγές που θα δημιουργηθούν λόγω της εξέλιξης των φορητών συσκευών και της τεχνολογίας.

Μέχρι τότε… καλή περιήγηση !

 

 

Πηγές:
sigmaweb, smartarts, mittenunited, bayt

About the author